Hoe schrijf ik me in?

Hoe schrijf ik me in?

Lees dit eerst even voordat je je inschrijft. Zo weet je zeker onder welke wandelaar je valt.

 

Scholen: INSCHRIJVING GESLOTEN (zie individuele wandelaars voor opgave)

 

 

Individueel:

Loop je zonder een school? Schrijf je dan in als individuele wandelaar. Je vind het inschrijfformulier onder de knop: Individuele wandelaar. Je kunt in dit formulier je gegevens invullen. **Let op!**Je medaille kun je ophalen op de donderdagavond van de Avondvierdaagse vanaf 19:00 uur. **

Ook hier kun je meelopen voor 1 avond. Geef dit aan in het formulier.

Individuele wandelaars

Individuele wandelaars

Weet jij al hoeveel kilometer je wilt lopen?
Met je school mee doen

Met je school mee doen

Doe jij ook een high-five met Avieda de draak?
Wil je de routes weten?

Wil je de routes weten?

De organisatie heeft weer een aantal mooie routes gemaakt.
Je kunt kiezen voor de 10 km en voor de 5 km. Welke ga jij lopen?
Wandeldiploma

Wandeldiploma

Wil je graag een wandeldiploma ontvangen? Dat kan! Download hem hieronder en print hem uit.
Pas op voor teken
Pas op voor teken

Pas op voor teken!!

Je kunt ze amper zien, maar toch moet je ze serieus nemen: teken. Controleer je kind na afloop van iedere Avondvierdaagse-etappe goed op teken. Hoe doe je dit? En wat moet je doen als je een teek bij je kind ontdekt?

Waarom zijn teken gevaarlijk?

In de meeste gevallen is een tekenbeet onschuldig. Eén op de vijf teken is besmet met de ziekte van Lyme. Als je door een besmette teek bent gebeten, kun je deze vervelende ziekte krijgen. Hoe sneller je de teek verwijdert, hoe kleiner de kans is dat de ziekte optreedt.

Waar komen teken voor?

Teken zitten in grassen en struiken. Ze leven in bossen, weilanden en parken. Het zijn kleine zwarte spinnetjes die bijna niet opvallen. Een tekenbeet is niet altijd te voorkomen. Zeker niet bij kinderen die enthousiast aan het wandelen zijn. Controleer je kind na afloop van iedere Avondvierdaagse daarom goed op teken. 

Hoe herken je een teek?

Als teken nog niet zijn volgezogen met bloed, dan zijn het kleine bruin-zwarte spinnetjes van maar een millimeter of 2 groot. Je herkent een teek als een klein zwart stipje in de huid. Is de teek volgezogen, dan zwelt deze op en wordt het een grijs balletje.  

Zo controleer je jouw kind op teken

Teken kunnen op het hele lichaam zitten. Vaak zitten teken bij kinderen op het hoofd en in de nek. Maar ook kunnen teken zich verschuilen op warme plekken van ons lichaam, zoals liezen, oksels en knieholtes. Loop deze plaatsen samen met je kind goed na. Kijk ook goed achter de oren en in het haar. Vergeet ook de kleding niet. 

 

Wat als je kind is gebeten door een teek?
 • Verwijder de teek zo snel mogelijk.
 • Gebruik bij voorkeur een tekentang (verkrijgbaar bij de drogist) of een pincet.
 • Ontsmet de plek waar de teek zat.
 • Noteer de datum van de tekenbeet en houd de plaats waar je kind door de teek is gebeten drie maanden in de gaten. 

In deze film van het RIVM kun je zien hoe je een teek moet verwijderen:

Wanneer naar de huisarts?

Ga naar de huisarts als de huid rond de plaats verkleurt (een rode kring of vlek die groter wordt). Houd ook in de gaten of je kind klachten heeft. Krijgt je kind in de eerste paar weken na de tekenbeet klachten als koorts, spierpijn, pijn in gewrichten, hoofdpijn of extreme vermoeidheid, ga dan naar de huisarts. Neem klachten na een tekenbeet altijd serieus.

Gezonde snacks voor onderweg
Gezonde snacks voor onderweg

Tijdens de Avond4daagse mag er best worden gesnoept. Het is tenslotte feest. Maar het moet natuurlijk geen snoepvierdaagse worden. Daarom een paar tips voor gezonde snacks om mee te geven voor onderweg.

Fruit

In fruit zitten behalve suikers voor voldoende energie ook vezels en vitaminen. En vocht. Zeker op warme avonden is het belangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen. Bovendien is fruit makkelijk mee te nemen. Een mandarijn, appel, banaan of trosje druiven stop je zo vanaf de fruitschaal in de rugtas van je kind.

Snackgroenten

Tegenwoordig zijn er allerlei soorten snackgroenten te koop: tomaatjes, wortels, komkommertjes. Stop ze in een bakje en klaar is kees.

Noten

In noten zitten eiwitten en gezonde vetten. Eiwitten zijn belangrijk voor onze spieren. Geef wel ongezouten noten mee en overdrijf niet qua hoeveelheid. Een handje noten is voldoende.

Een doosje rozijnen

Rozijnen zijn lekker en bovendien gezond. Ze bevatten mineralen en vezels. Geef niet meer dan één doosje mee, want in rozijnen zitten wel vrij veel natuurlijke suikers.

Sneakers, wandelschoenen of gympen?
Sneakers, wandelschoenen of gympen?

Tijdens de Avondvierdaagse lopen kinderen bij elkaar 20 of misschien wel 40 kilometer. Goede schoenen zijn daarom heel belangrijk. Waar moet een goede Avondvierdaagse-schoen aan voldoen? Het is niet nodig om voor de Avondvierdaagse dure wandelschoenen voor je kind te kopen. Maar de schoenen waarop je kind loopt, moeten wel aan een paar eisen voldoen.

1. Voldoende steun

Belangrijk is dat de schoenen voldoende steun geven, met name bij de enkels en de hiel. De enkels moeten niet naar binnen doorzakken. Slappe gympen en slippers geven onvoldoende steun en zorgen ervoor dat je kind sneller vermoeid raakt. Uiteindelijk kan dit voor pijnklachten en blessures zorgen. Heeft je kind een afwijkende voet dan kan een inlegzool in de schoen verstandig zijn. 

2. Een stevige zool

‘Zo gaat ie goed, zo gaat ie beter, alweer een kilometer van mijn schoenen afgesleten’. Gympen, zeker als je kind er al een tijd op loopt, hebben soms een vrij slappe en dunne zool. Dit is zeker op onverharde ondergrond niet prettig. Je voelt dan iedere steen of boomstronk door de zool heen. Ook kan een te slappe zool blessures veroorzaken. Laat je kind daarom op schoenen met een stevige zool van voldoende dikte lopen.

3. De juiste maat

Schoenen die te ruim of te krap zitten, kunnen blaren veroorzaken. Zorg ervoor dat je kind de Avondvierdaagse op schoenen in de juiste maat loopt. Denk er aan dat voeten tijdens het wandelen iets opzwellen. Ook na een kilometer of 3 moet de schoen nog prettig zitten. Bovendien zijn voeten ’s avonds vaak wat meer gezwollen dan ’s ochtends. Koop schoenen voor je kind daarom bij voorkeur iets later op de dag.

En verder…
Goed strikken

Schoenen die te slap zijn gestrikt, geven onvoldoende steun aan de voet. Strik schoenen daarom zodanig dat ze voldoende steun bieden. Ook klittenband is prima, mits je dit stevig genoeg aantrekt. Het spreekt voor zich dat de schoenen ook niet mogen knellen. Klaagt je kind onderweg over pijnlijke voeten, doe dan de veters of het klittenband iets losser.

Loop schoenen altijd goed in

De Avondvierdaagse op gloednieuwe schoenen starten is natuurlijk leuk en geeft een extra motivatie, maar zorg er wel voor dat ze goed ingelopen zijn. Je kind moet er toch minimaal al een aantal kilometers op hebben gelopen. Op die manier weet je zeker dat de schoenen goed zitten en dat je kind er geen klachten zoals blaren in krijgt.

Onderhoud na afloop

Heeft je kind in de regen gelopen, laat de schoenen na thuiskomst dan goed drogen. In vochtige schoenen is het risico op blaren groot. Droog de schoenen door er kranten- of toiletpapier in te stoppen. Hier kan het vocht in trekken. Verwissel het papier een paar keer. Droog de schoenen niet bij de verwarming of met een föhn, want dit is slecht voor het materiaal van de schoen.

Wandel informatie en tips

Wandel informatie en tips

Wij zijn erg blij dat u met onze Avondvierdaagse mee loopt. We willen u wijzen op onze tips voor een veilige wandeling. Het team van Avondvierdaagse Sneek is zich daar zeker van bewust en doen er elk jaar weer alles aan om de veiligheid zoveel mogelijk te waarborgen. Dit doen we door het samenstellen van veilige wandelroutes, opleiden van verkeersregelaars en zoveel als mogelijk informatie voorzien etc. etc.

Hieronder nog wat extra tips voor wandelaars:

 1. Houdt u zich bij verkeerssituaties aan de aanwijzingen van
  verkeersregelaars; dit zijn voor de wet bevoegde personen om het
  verkeer (dus ook voetgangers) te regelen.
 2. Als er meer begeleiders zijn per groep, stel dan één persoon aan met een speciaal hesje, deze loopt voorop en is tevens het aanspreekpunt voor de organisatie, verkeersregelaars én politie.
 3. Verdeel de groep in evenredige aantallen onder de begeleiders.
 4. Laat de jongste (kleinste) vooraan lopen en vervolgens op leeftijd of
  groep naar achteren. De kleinste bepalen het tempo.
 5. Voorkom dat kinderen uit dezelfde groep elkaar gaan inhalen,
  dit kan leiden dat de kleinsten toch nog achteraan komen.
 6. Ruim afval/ rommel op zodat alles weer schoon achtergelaten wordt.
 7. Drink genoeg water zeker op warme dagen… Op het moment dat je dorst heb, ben je al aan het uitdrogen, dus drink voldoende bij warme temperaturen, het scheelt ook spierpijn!
 8. en als laatste… :
  Voorkom blessures: Ga niet te snel van start, geef uw spieren de gelegenheid om warm te worden. Kramp in uw kuit is gemakkelijk te verhelpen door de voorvoet omhoog (naar het scheenbeen) te drukken en zachtjes in de kuitspieren te knijpen.